Ford Corporation son basın açıklamasında gelecek 10 yıl planlarında araçlarında 340 kg?a kadar hafifletmeye gidileceğini açıkladı. Ford araçlarında km/yakıt miktarını hem elektrikli hemde standart araçlarında düşürmek istiyor.  Peki bu nasıl olacak! Tabiki, ileri teknoloji malzemesi olan karbon fiberin otomobillerindeki kullanım alanlarını artırarak ve yeni teknolojiler geliştirerek olacak. Bu haberi duymak gerçekten bende büyük bir heyecan yarattı, çünkü dünya genelinde 110 fabrikası bulunan firma Koç ortaklığıyla sadece Türkiye?de senede ortalama 300 bin araç üretiyor. Bu rakamlar göz önüne alındığında karbon fiber üreticileri için ne kadar büyük bir pazarın oluşacağı ortada?

Karbon fiberlerin Lamborghini, Pagani gibi lüks otomobillerde kullanıldığını görüyoruz, ama bu otomobiller dünyada sayılı insanlar tarafından kullanılabiliyor. Ford ise en popüler ve en çok satılan modellerinde karbon fiber kullanarak %20 oranında bir ağırlık azaltılmasını mümkün kılacak projeler üzerinde çalışıyor. Ama insanın aklına gelen bir soru var tabi Ford o kadar karbon fiber malzemeyi temin edebilecek mi? Tahminlere göre Ford 30 bin metrik ton karbon fibere ihtiyaç duyacak ama dünyada şuanda yıllık karbon fiber üretiminin 60 bin metrik ton olduğu sanılmaktadır. Ford için hem daha düşük maliyete hem de istenilen miktarda karbon fiberi temin edebilecek bir tedarikçi DOW Chemical olarak görülüyor.

Proje hala Ar-Ge aşamasında olmasına rağmen baştanda başlamıyor. DOW Chemical Türk karbon fiber Üreticisi AKSA ve U.S Enerji Bakanlığı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ile birlikte çalışmaları devam etmektedir. Ford on yıllık süre içerisinde ilk karbon fiber aracını üretmek için kendi Ar-Ge departmanınıda bu gruba dahil edecek.

Fordun bu basın açıklamasını yapması diğer büyük otomobil firmalarınıda atağa geçirebilir ve karbon fibere olan ihtiyacı artırabilir, bu sayede yeni iş ortaklığı haberleri alabiliriz. Eğer ilerde makul fiyatlarda karbon fiber üretimi gerçekleştirilebilirse bundan yararlanan sadece otomobil üreticileri olmayacak, bilindiği üzere metalin yerini yavaş yavaş alan karbon fiberin kullanımı üretim maliyeti azaldıkça metallerin yerine kullanımı artacak. Eğer karbon fibere olan talep karşılanamazsa bu karfon fiber fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor ama yapılan yatırımlar talebin karşılanacağı umudu veriryor. Özetle dünyada karbon fibere olan talep her geçen gün artıyor tabi buna paralel olarak karbon fiber hayatımızda daha çok giriyor. Ford?un bu adımı hayatımızda karbon fiberde adını daha çok söz ettireceğe benziyor.