Deneyerek kendi knowhow’ına ulaşan AKSA 2009 yılında karbon elyaf üretiminde adım atan ilk ve tek Türk şirketi oldu.
Aksa Akrilik 1500 ton/yıl olan kapasitesini 2012 yılında 3500 tona ulaştırmayı hedefliyor. Böylece dünyada 7 ülkede 9 karbon fiber üreticisinden biri olan AKSA dünya pazarında ki payını %4 civarından %10 civarına çıkarmayı hedefliyor.
AKSA Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, ?Dünyada karbon elyafa yönelik talep artıyor. Çelikten daha hafif ve daha dayanıklı bir ürün. Üretimizin tamamını ihraç ediyoruz. Bu ürüne dayalı ara mallar Türkiye?de üretilirse, sermaye ülke içerisinde kalır? dedi.
Yılmaz şu bilgilere yer verdi;
Dünyada 21. yüzyılın ham maddesi olarak bilinen karbon elyafın işlendiği ve asıl katma değerin oluştuğu sonraki yatırım halkaları henüz Türkiye’de bulunmadığı için üretimimizin neredeyse tamamını dışarıya ihraç ediyoruz. Biz karbon elyafla, üretim zincirindeki ilk halkayı oluşturduk. Türkiye’de bu zincirin sonraki halkalarına yatırım yapanın elde ettiği katma değer her bir halkada 5’e katlanacak. Karbon elyaf 1 katma değer bırakıyorsa örgü kumaş yatırımı 5, reçineleme 25, bu malzemeden yapılan uçak kanadı 125 kat daha fazla katma değer getirecek.”
Dünya genelinde toplam karbon elyaf tüketiminin 43 bin ton seviyesinde olduğunu, bu rakamın her 5 yılda bir katlanarak büyümesinin öngörüldüğünü anlatan Yılmaz, ”Biz de 65 milyon dolarlık yatırımla ikinci karbon elyaf üretim hattını devreye almak ve 7 milyon dolarlık bir ek yatırımla bin 500 ton/yıl olan birinci karbon elyaf hattımızın kapasitesini 300 ton/yıl seviyesinde artırmak üzere çalışmalara başlamış bulunuyoruz. 2012 yılının ikinci yarısında 3 bin 500 ton/yıl kurulu kapasiteye ulaşacağız” dedi.
Kaynak; Bloomberght
Harika bir haber..teşekkürler oğuzhan
Rica ederim, umarım daha güzel haberler almaya devam ederiz…
Teknik dokuma altyapısında olan firmamız Aksaca’nın karbon elyafı ile ülkemizde %100 yerli karbon dokuma kumaş üretimine başlamıştır.
Bilginize….
http://www.spinteks.com
Ülkemizde daha nice işler başarılır da, önemli olan bütün bunların alt yapısı olan teknik iş gücü nün fırsatlara kavuşturulması, “bu iş sana mı kalmış” denmeksizin desteklenmesinin önemi yadsınamayacak denli büyük olup, bu konunun, “büyüklerce idrak edilmesi” gereği vardır!
Ülkemize “sözleşmeler gereği” getirilen ve külfetli masrafları yanında her kaprisine katlanılan ve adına “suprvisor” denilen ve (çoğunluğu bizim orta okul denk düzey eğitiminde olan) kişilere gösterilen tolerans, ihtimam ve fırsat ın %20 si, bizim zeki insanlarımıza gösterilse, görün bakın neler olur!?…
Eski bir Akenerji li…